Nak Bercuti!!!

Lately ni memang otak rasa macam letih sangat. Nak kata keja menimbun bagai nak rak, tak jugak. Saya ni jenis suka memikir. Terutama hal yang berkaitan dengan life yang saya yang mencecah 32 tahun nih. Kalau ikutkan mood saya hari ni sangatlah down. Saya sorang je kat rumah ni. My adeng keja. Entah la..saya faham keja dia. Kadang2 saya tak kisah pun dia keja hujung minggu tapi arini sebab dalam mood yang sangat merudum, saya tak suka dia pergi keja dan tinggalkan saya sorang2 huhu.

Saya memang rasa nak rehatkan fikiran saya yang dah berselirat macam mi maggi ni. Ngah menghitung hari nak balik kampung. Saya macam dah nampak kampung saya dok melambai-lambai suh saya balik. Memandangkan awal bulan 6 nanti, saya balik kampung skang saya kena menenangkan hati saya ni. Nak cuti lama sikit, kalau ada rezeki lebih boleh bercuti kat tempat lain jugak. Rasa macam dah letih dok KL nih. Kalau dapat lari sekejap dari hiruk pikuknya, alangkah lapangnya otak saya ni…

Pagi tadi, rasa nak ke naik Genting je. Bukan nak pegi main game pun, tapi nak carik port paling best…nak nikmati keindahan alam ciptaan Allah ni. Alahai…terbayang-bayang kehijauan di atas sana (dan juga orang yang sangat ramai). Tu yang melemahkan saya. Tapi, yelah…Genting tu bukan hak saya sorang. Mana boleh saya sorang je boleh pegi situ. Tak patut betul saya ni, ya?

Tempat peranginan paling dekat yang boleh pergi dan balik hari yang sama

Cameron Highlands pun ok tapi kena bermalam dan rehat betul-betul

Hohoiii..Bukit Tinggi pun ok

Advertisements

Ada Lagi Cerita Kat Cameron

Aku sengaja nak cerita details pasal trip aku kat Cameron. Nak tajamkan skill bercerita ngeh…ngeh…ngeh. Aku dan my adeng bertolak hari ahad dari KL dalam pukul 9 pagi macam tu lah. Sampai sana dalam pukul 1 lebih melalui susur keluar ke Tapah. My adeng tak bawak laju pun. Aku malas nak drive memandangkan jalan bengkang bengkok macam tu. Hehehe.

Disebabkan tak boleh check in lagi, kitaorang merayaplah ke Ladang Teh Boh. Tak minum pun teh kat situ. Cuma snap beberapa keping dan beli teh kat situ untuk diberikan kepada family. Pemandangan memang cantik, rasa macam kat Switzerland je.  Hehehe. Tak adalah…tapi aku rasa puas hati sebab boleh tengok keindahan ciptaan Allah. Terbayang-bayang lagi kehijauan ladang teh tu.

Lepas tu, kitaorang terus naik sampai Brinchang dan terus ke Kea Farm yang memang popular dengan sayur-sayuran yang segar. Kira hari pertama tu, memang kiatorang survey harga barang yang paling murah. Dah rasa macam dah penat, kitaorang check in di Rumah Peranginan Persekutuan yang my adeng dah booking dan bayar sebelum kitaorang pergi sana. Wahhhh..teruja aku tengok tempat tu. Cantik, tak seperti yang aku bayangkan. Atas bukit dan dekat dengan pintu masuk tu ada satu ladang strawberi. Sebenarnya, aku tak adalah teruja dengan strawberi ni. Sebab aku dengan my deng memang mempunyai citarasa yang sama, sama-sama tak suka sangat dengan buah tu. Hehehe.

Sebelum ni, aku memang dah beritahu kan? Memang surprise tengok bilik dia yang besar tu. Sekali lagi tanggapan aku silap. Sebab aku fikir bila bayar RM25 semalaman, biliknya mesti kecil tapi hakikatnya…tak begitu. Lebih besar dari bilik kat Impiana, KLCC. Tapi kekurangannya ialah tak ada iron, sabun mandi, tuala. Tak kisah sangat pasal tu sebab semua peralatan tu kitaorang dah bawak. Kipas atau air cond memang tak adalah sebab dah tempat sejuk kan?

Dah petang sikit, kitaorang berjalan lagi. Kali ni turun semula sampai ke Ringlet. Hajat hati nak cari tempat makan untuk dinner nanti. My adeng nak makan steamboat. Akhirnya jumpalah satu restoran yang ada steamboat..RM16 untuk dua orang. Murah tu… Jadi, kitaorang mengambil keputusan untuk makan di situ malam nanti. Pastu kitaorang boleh jalan-jalan lagi naik ke Brinchang semula. Alahai..aku rasa macam dah boring dh ni. Kiranya semua kedai yang ada tepi jalan tu kitaorang singgah. Hahahaha. Dah tu..takkan nak lepak kat bilik walaupun kat bilik ada Astro? Petang tu aku beli pelekat kat peti ais tu kat Kea Farm.  Dapat RM10 untuk 5. Ni kira dh habis survey la ni. Hehe. Malam, lepas dah mandi dan solat Maghrib, Isyak, kitaorang pergilah ke restoran tu. Ingatkan macam ramailah orang makan kat situ tapi rupa-rupanya tidak. Disebabkan aku dah terlalu lapar aku order nasi goreng kampung. Dah tu, bila dah makan nasi, terasa kenyanglah pulak. Tapi, disebabkan nak jaga hati my adeng, aku makanlah juga  steamboat yang boleh makan untuk 4 orang tu. Banyaknya bahan-bahan dia. Hmm…makanan kat restoran ni kira sedaplah juga. Boleh diterima oleh tekak aku. Dah selesai satu hari, kira satu hari dah habis kitaorang pusing Cameron.

Untuk dua hari lagi tu, rutinnya macam biasa lah. Mana-mana tempat yang kitaorang rasa tak singgah lagi, kitaorang singgah. Udara memang sejuk dan menyamankan. Hehehe. Aku belikan souvenir untuk kawan-kawan pejabat. Biasalah, my adeng siap cakap kat aku, awak ni membeli macam satu opis tu awak nak bagi. Aku senyum jelah. Apa salahnya kan? Ingatan untuk kawan-kawan.

Hmmm…nak cerita pasal anak patung. Aku memang tak rancang langsung nak beli anak patung tapi sejak hari pertama aku nampak anak patung tu aku rasa berkenan sangat. My adeng suruh beli tapi serba salah sebab harganya dalam RM30. Memang besar dan cute! 3 hari aku fikir sama ada nak beli ataupun tak. Aku usya my adeng mintak dia belanja. Mula-mula dia tak nak tapi pujuk punya pujuk last sekali, dia murah hatilah nak belikan anak patung tu untuk aku. Hehehe…seronoknya! Harga pun dah turun, dapat dalam RM25. Tak sangka pulak, bila my sister datang rumah, dia pun berkenan dengan anak patung tu. Siap cakap, kenapa tak belikan untuk dia sekali? Manalah aku tahu, kan? Tak apalah, lain kali boleh beli lagi. Ataupun kalau ada sapa-sapa pergi sana, aku nak kirimlah.  Habislah cerita aku di Cameron. Hehehe.

 

 

 

Rehat-rehat di Cameron

Hujung minggu lepas, aku dengan my adeng ke Cameron Highlands. Boleh tahanlah sejuknya terutama awal pagi dan waktu malam. Ini kali kedua aku ke tanah tinggi tu. Kali pertama dengan kawan-kawan sepejabat, sambil kerja sambil jalan-jalan. Kali kedua ni, memang jalan-jalan semata-mata. Hmm..bolehlah tapi kalau lama sangat macam boring la pulak sebab satu hari saja kitaorang dah habis pusing satu Cameron. Hehehe.

Tapi tak kisah sangat sebab memang jimat jugalah sebab kitaorang menginap kat Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands; RM50 untuk dua malam. Biliknya besar. Terkejut kitaroang bila masuk bilik tu. Ini bukan bilik biasa ni. Hehehe. Kalau ikutkan hati banyak juga barang yang aku nak beli tapi aku selalu ingatkan diri aku sendiri untuk berjimat cermat.

Suhu waktu malam memang sejuk. Waktu kitaorang duduk makan kat satu gerai kat Brinchang tu, kitaorang boleh menggigik kesejukan. Hai, nasib baiklah juga aku terniat nak bawak baju sejuk. Kalau tak mahu beku aku kat situ. Hehehe. Jom tengok apa yang kitaorang beli kat sana. Kitaorang beli kaktus, sayur, pokok cili, pokok halau nyamuk, pelekat peti ais, coklat strawberi dan jagung. Aku lupa nak snap gambar barang-barang tu. Walaupun barang tak banyak tapi puas hati la juga.

3 days in cameron

Ni kat Ladang Teh BOH.  Sangatlah jauh rasanya.

3 days in cameron

Kilang memproses teh BOH

3 days in cameron

Posing depan Ladang Teh Bharat

3 days in cameron

Banyaknya kaktus kat kedai ni. Rambang mata!

3 days in cameron

Really love this moment!