Jangan balik kampung??

Ini adalah cerita pendek yang baru saja saya tulis. Saya tak pasti sama ada ia boleh dikategorikan sebagai cerpen satira. Tajuknya orang kampung balik beraya. Selamat membaca bagi sesiapa yang terjumpa tulisan ni.

Bijan orang kampung. Mak bapak Bijan ada di kampung nun di selatan Semenanjung. Sebulan atau dua bulan sekali Bijan angkut anak isteri balik ke kampung yang menjadi tanah kelahiran dan saksi kepada zaman kanak-kanak dan remajanya. Sungguh, Bijan sangat cintakan desa halamannya. Memori suka dan duka terpahat di situ. Itulah juga yang sering Bijan ceritakan kepada anak-anak setiap kali mereka meluangkan masa bersama-sama di rumah atau berada di dalam kereta.

Dengan anak-anak, Bijan cipta dunia persahabatan antara dia dan Awatif dan Adnin. Dia mahu kedua-dua anak gadisnya merasai keberadaan seorang bapa dalam lingkungan dunia pembesaran mereka. Sedia untuk berkongsi apa-apa sahaja cerita dengannya. Begitu juga dengan isterinya.

Bercerita tentang balik kampung, ada masa-masa memang Bijan tidak cukup duit untuk pulang. Ada kewajipan yang perlu dilunaskan. Bijan kena selesaikan pembayaran insurans kereta dan cukai jalan yang telah tamat tempoh dan kadang-kala kereta Bijan yang dua buah itu perlu diservis dan mungkin juga ada kerosakan di mana-mana. Namun, bila hati dipaut untuk pulang, dia akan pulang.

Bijan positif. Masa bersama-sama dengan mak bapak bukannya banyak mana pun diperuntukkan. Tidak perlu Bijan terlalu berkira-kira dan mencongak, yang dia akan kehabisan duit sebaik sahaja pulang ke ibu kota. Duit boleh dicari, tapi mak dan bapak itu sahajalah satu-satunya.

Pernah sekali duit dalam akaun hanya ada RM200. Bapak telefon suruh balik sebab mak jatuh sakit. Sebaik sahaja talian dimatikan, Bijan pandang muka isteri yang sedang menyusukan Adnin. Sayangnya Bijan pada isteri kerana si isteri ini sangat bijak menelah perubahan wajah Bijan.

Isteri memujuk. Isteri yang bekerja sebagai pembantu tadbir itu pun manalah ada gaji yang besar. Dia pun sudah banyak membantu Bijan. Menutup lompong-lompong yang tidak mampu ditutup oleh Bijan. Sementelah mereka baharu sahaja melangsaikan yuran tuisyen Awatif yang akan menduduki UPSR dan mengganti tayar kereta Viva yang telah haus.

Bijan masih belum beri kata putus kepada mak. Dia tahu mak rindukan cucu-cucunya. Kalau ayat tak dapat balik itu yang disuakan ke telinga mak, Bijan seratus peratus pasti mak akan sedih. Walaupun, mak akan kata tak mengapa. Nak buat macamana kalau tak boleh balik. Sakit dada Bijan kalau terpaksa mengecewakan mak.

Setelah berbincang dan berpakat dengan isteri, mereka bersetuju untuk pulang. Tambah RM100 yang dihulur oleh isteri, mereka akan berbekalkan RM300 sahaja untuk pulang. Cukuplah untuk duit tol dan minyak. Bijan lapangkan dada. Insya Allah, mana tahu Allah akan beri rezeki daripada sumber yang tidak disangka.

Bijan sedang solat Isyak apabila tiba-tiba dia rasakan isteri sedang duduk bersimpuh di tepinya. Sebaik sahaja salam kiri diberi, wajah isteri yang tersenyum lebar membuatkan dia cuak. Sudah tentu-tentu Bijan hairan. Sampul surat kecil berwarna coklat dunjukkan kepadanya. Dia buka lantas keluar not-not RM50. Bijan terpinga-pinga. Itu adalah RM1000 yang ditemui oleh si isteri dalam sampul surat yang diselitkan di celah-celah pakaian, benar-benar melegakan Bijan.

Itu duit kutu yang disimpan untuk perbaharui insuran dan cukai jalan kereta bulan hadapan. Isteri lupa yang dia menerima duit itu dua bulan lepas. Baharu sekejap tadi dia teringat yang dia seperti ada menyimpan duit di rumah. Bijan gembira tidak terperi. Bijan yakin bila kita berniat baik, Allah pasti akan lorongkan jalan yang mudah dan tidak dijangka. Malam itu mereka bergerak pulang dengan hati yang sangat lapang dan syukur yang tidak terkira.

Bagi Bijan, menggembirakan hati mak bapak adalah perkara yang paling utama. Dia tidak nafikan, pulang ke kampung akan melibatkan penggunaan wang yang agak besar. Tetapi, dia bersyukur kerana isteri tidak pernah mendesak dan meminta-minta benda yang bukan-bukan semata-mata untuk menunjuk-nunjuk kepada saudar-mara dan orang kampung.

Raya sudah dekat. Bijan sekeluarga tidak perlukan kereta baharu untuk beraya. Isteri tidak perlukan barang kemas baharu. Perabot apatah lagi. Lagipun mereka akan habiskan masa di kampung selama seminggu. Kalau ada orang beraya ke rumah mereka nanti pun, tidak ada pula rasanya yang sibuk bertanya kenapa tidak tukar sofa, langsir, karpet? Makna raya bukan itu bagi Bijan.

Orang yang sibuk tentang perkara-perkara itu, sudah tentu orang yang banyak duit. Orang yang tidak kisah duitnya dialirkan kepada benda-benda yang baharu yang itulah yang membuatkan mereka bahagia.

Paling penting adalah meluangkan masa bersama orang tua. Mengeratkan silaturahim dengan saudara mara dan sahabat handai yang jarang ditemui. Alangkah sedihnya mak bapak, waktu yang paling bermakna untuk habiskan masa bersama-sama, kita tiada di sisi mereka. Jangan kerana takut duit habis, kita biarkan mereka menangis.

Advertisements

Semangat puasa tahun ni

Assalamualaikum…

Hari ni dah 14 Ramadhan. Alhamdulillah. Makin lama makin seronok dan relaks berpuasa. Masa cepat sangat berlalu kan? Tak terasa lapar sangat. Cuma ada masa-masa tertentu saja. Budak-budak berdua, Tuah dan Saif sangat behave. Tak kacau sangat time ibu dan ayah berbuka.

Apa yang semangatnya tahun ni? Hehe…semangat nak memasak dan buat kuih. Hari tu dah berjaya buat nasi ayam. Lepas tu buat puding roti sebab mak buyung, adik saya teringin nak makan hari Sabtu lepas. Betullah, masakan ni kalau kita buat, jadi dan ada orang makan rasa seronok dan nak buat lagi dan lagi. Tapi, biasalah orang mengandung ni makannya sikit je. Last-last saya jugak yang tukang perabih. My adeng tak minat puding roti. Kalau puding karamel dia laju. Yang tu tak sempat nak buat lagi.

Hari ahad pulak buat buah melaka. Ala, tak sempat nak snap gambar sebab siap buatnya dah dekat nak berbuka. Dan saya jugaklah yang tukang perabih. Sedap la bukan tak sedap. Tapi time tu my adeng sakit perut. Dia makan sikit je. Adik saya pun bawak balik sikit untuk husband dia. Yang balance tu la saya pulun time sahur.

Ni 2 minggu lagi nak raya. Rasa tahun ni nak buat kek lapis (percubaan kali ke-2) dan kek marble, kegemaran my mom. Insya Allah, semangat berkobar-kobar ni harap-harapnya sampailah ke penghujung Ramadhan nanti. Belum belek lagi resepi kek yang senang dan bahannya sikit hehe. Selalu lupa. Nanti nak belek 2 buah buku resepi kek lapis yang my mother in law bagi tu.

Dalam oven

Dalam oven

Ramadhan 2015. Alhamdulillah

Assalamualaikum…

Fuh! Entri pertama tahun ni? Teruknya dan malasnya saya. Maafkan saya, blog kerana sudah terlalu lama mengabaikan kamu. Kalau ikutkan ada 2 entri dah tulis tapi separuh jalan huhuhu…

Okay, masih sempat lagi untuk ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Kareem 1426H. Sekejap saja masa berlalu. Hari ni dah menjengah 5 Ramadhan.

Dalam 4 hari ni alhamdulillah saya dan my adeng masih berjaya memasak untuk hidangan berbuka puasa. Hari pertama puasa memang best. Disebabkan my adeng tak kerja, jagakan Tuah yang demam dan saya pulak sampai lambat dalam pukul 6.30 petang, nak tau… my adeng dah siap masak! Bukan tu saja siap buat bubur durian. Ya Allah!!!Terima kasihlah, sayang. Awak selalu buat saya terharu!

Hari ke-2 beli sikit-sikit kuih dan ikan bakar. Hari ke-3 goreng sayur dan ikan. Hari semalam, dengan rajinnya tiba-tiba dalam pukul 4 saya masuk dapur terus sediakan bahan nak masak nasik ayam. Dah lama tak buat. Takut jugaklah tak menjadi. saya ni bukannya expert sangat bab-bab memasak ni. Sebab bahan-bahan asas dah ada. Cuma mintak my adeng belikan tomato, cili merah, daun salad. Sekejap saja sebenarnya. Cuma banyak sangat iklan. Dengan saif nak menyusunya hehe. Nak mandikan diaorang 2 beradik lagi. Tapi, apapun, rasa puas hati bila semua dah siap dan dihidangkan atas meja. Alhamdulillah.

p.s. Ayam tu nampak saja hitam tapi bukan hangus. Bahan-bahannya kicap manis, sos tiram dan sedikit garam. Tak pahit dan rasanya nice.

nasik

 

Dia semakin dewasa

Assalamualaikum…

Tuah Eid Fahri, permata hati saya ini sudah menginjak dewasa. Alhamdulillah, tahun hadapan umurnya dah menganjak 4 tahun. Melihat dia bermain, melompat, berguling, berkata-kata seakan tidak percaya dialah cahaya hati yang saya lahirkan 3 tahun lalu. Allahuakbar! Benarlah, Allah menguji hamba-Nya mengikut kemampuan hamba-Nya. Meskipun kami masih perlu menghadiri temujanji-temujanji di HUKM, tapi kami sedar ujian ini untuk menguji kesabaran kami suami isteri.

Daripada temujanji yang sangat kerap dulu, kini dah makin berkurangan. Cuma masih perlu jalani pemeriksaan telinga, mata dan fisioterapi pertuturan. Kalau ikutkan ujian telinganya dah tak ada masalah tapi disebabkan speech therapist tengok dia lambat sikit perkembangan pertuturannya, jadi kenalah rujuk kepada klinik telinga HUKM. Kan telinga dan pertuturan mempunyai kaitan yang sangat rapat. Apa yang dia dengar itulah yang dia tuturkan. So far, pendengaran dia ok tapi semalam doktor kata masih ada cairan/lendir di belakang telinganya sebab pemeriksaan telinga kanan Tuah tak berapa cantik. Jadi, kena ulang lagi pemeriksaan bulan 2 nanti. Saya berdoa supaya tidak ada apa-apa yang serius.

Sekarang Tuah dah mula pakai cermin mata sebab dia rabun dekat. Mula-mula susah la sebab dia asyik cakap tak nak, tak nak. My adeng yang banyak main peranan. Alhamdulillah, dia dah boleh pakai seharian dari pagi sampai petang. Sampai ada masa tak nak tanggal pulak hehe…

Kalau ikutkan, pertuturannya  semakin hari semakin baik. Makin banyak perkataan yang dia cakap. Walaupun ada pelat dan ada juga sesetengah perkataan yang tak jelas apa yang dia maksudkan tapi saya rasa perkembangannya sangat bagus.

Anak ini sedang melalui frasa kanak-kanak yang saya harap sangat menyeronokkan walaupun adakalanya saya dan my adeng terlepas tahap kesabaran lantas menaikkan suara dan memarahinya. Ya, kadang kala kerenah dan lakunya menguji kesabaran. Lazimnya kami mahu mempraktikkan kaedah berlembut tetapi sering saja kesabaran kami diuji apabila arahan diberikan tidak dipatuhi. Lantas meninggilah suara menolak segala pendekatan yang kami mahu praktikkan…(hehe ayat jiwang sikit)

Kamulah anugerah terindah buat ibu dan ayah. Semoga menjadi anak soleh, sayang. Berbakti untuk agama, bangsa dan negara.

* Gambar tak ada sebab dia susah nak beri pose menarik kalau saya yang ambil gambar.

Penghujung 2014…banyak cerita tak kemaskini

Assalamualaikum cik blog! dan kepada pembaca-pembaca yang tersinggah blog berabuk saya ni :))

Sekejap benar masa berlalu tahun ni. Dah sampai penghujung tahun pun. Hari ni saya paksa diri juga untuk kemaskini blog ni. Kalau ikutkan banyak cerita yang boleh diceritakan tapi rasanya bukak blog ni pun dah lama saya tak buat. Kenapa, ye? Betullah… duduk rumah memang banyak kerja nak buat. tapi rasanya lepas Isyak dah agak lapang tapi masa tu jugalah si kenit, Saif nak menyusu dan selalunya memang saya terus terlelap dengan dia huhu…salahkan diri sendiri ok? Ni pun saya menaip di opis, time rehat Jumaat yang panjang. Takde mood pulak nak keluar jalan-jalan hari ni.

Ok…saya buat numbering la supaya saya tak terbabas nak bercerita. Saya ni mudah lupa. Jom tengok!

1. Bulan lepas, kitaorang anak beranak kena sakit mata. Bermula dengan Saif, pastu saya dan akhir sekali my adeng. Alhamdulillah, Tuah tak berjangkit sekali. Bayangkan, bulan 11 tu berapa hari saya kerja. Mula-mula cuti sebab jaga Saif lebih kurang seminggu. Pastu mc pulak 7 hari. Baru saya tahu betapa sakitnya sakit mata. Disebabkan saya rujuk dengan doktor pakar mata, (Klinik Mesra, Pusat Pakar Mata Bangi & Klinik Perubatan Umum, Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi) memang ‘tebal’ sikit la duit yang keluar tu. Pemeriksaan pertama saya dan Saif sekali gus, kena RM380.00. Dengan ubat 10 jenis dan suntikan untuk saya. Fuh! Nasib baik my adeng ada cash banyak tu masa tu. Telan air liur saya. Kali kedua pergi, sebab doktor nak tengok semula mata saya. Caj dalam RM100. Itupun doktor nak cucuk lagi saya yang tak nak. Dia kata takpe kalau tak nak, pilihan atas saya. Memang tak la sebab saya boleh terfikir hari tu cucuk tak baik jugak sakit mata saya. Boleh gitu? Kiki…Tambah ubat lagi dan kali ni ubat-ubat ni memang serasi dengan saya. Time my adeng, dia refer kat Klinik Kesihatan saja. Bengkok le kalau nak pergi situ lagi  walaupun sebenarnya puas hati dengan cara doktor tu check kita. Masa tengah bulan kot…Ok…kalau ada sesiapa ada masalah mata dan berhampiran dengan BBB, boleh lah ke situ. Sederet dengan SenHeng.

2. Hujung bulan 11, sibuk pulak  dengan kenduri menyambut menantu adik bongsu saya yang nikah hujung bulan 10 hari tu. Masa tu pun sakit mata saya tak sepenuhnya lagi. Bercermin mata hitamlah saya tapi sekejap-sekejap sebab rimas hehe..Pertama kali saya buat lauk pengantin dengan kakak ipar dan adik-adik perempuan. Hahaha…tak susah pun sebab menu ringkas. Adik bongsu saya penggemar tegar telur jadi menunya adalah…telur goreng pedas! Pelik tak? Daripada kitaorang masak lauk yang dia tak suka, baik kitaorang ikut kegemaran dia walaupun tak pernah dibuat orang. Selain tu, udang galah masak halia dan sayur campur. Yang bestnya..semua lauk habissss…Time kenduri ni nasib baik Saif tak meragam. Good boy anak ibu. Tuah pun bukan main seronok bermain-main.

3. Minggu lepas, Hari Keluarga opis saya kat A Famosa Resort, Melaka. Mula-mula saya tak nak join sebab pilihan lokasi kat PD. Tapi, bila tahu kat A Famosa terus saya nak pergi sebab nak bawak Tuah. Dia tak pernah lagi pegi theme park. So far, ok lah Hari Keluarga kali ni. Cuma, makan masa untuk pergi makan dan theme park.

4. Esok, Hari Keluarga Team KBS, opis my adeng kat Marina Watrerfront, Putrajaya. Acara berlangsung lebih kurang pukul 9 pagi – 1 tengahari.  Pertama kali nak join program dengan YB KJ ni hehe….

5. Owh…hari tu, saya kata nak cerita tentang Saif yang dah start makan. Sekarang, memang tiap-tiap pagi gigih saya masakkan bubur untuk dia. Pastu masukkan puri yang saya bekukan dalam peti ais. Bersemangat sebab Saif jenis yang tak memilih dan berselera makan berbanding Tuah dulu. Dah macam-macam jenis puri sayur dan buah yang saya buat dia dah makan. Antaranya, puri brokoli, lobak merah, keledek, epal, plum, kentang, kurma, avocado dan labu. Makanan dia kat taska pun dah bertambah amaunnya. Alhamdulillah…harap-harap berkekalan sampai dia besar. Setakat ni memang saya akan usahakan dia makan air tangan saya. Cuma hari tu, hari kenduri tu tak sempat nak masak dan kebetulan takde makanan yang sesuai boleh dibuat puri, saya beri dia makan biskut Milna yang dicairkan. Kat Melaka malam pertama tu makan makanan rumah lagi sebab bekal bubur campur puri brokoli dan keju. Saya buat 2 bekas. Satu makan masa kat rumah, satu lagi masa makan malam bertemakan Arabian Night hehe…

Ok, Cik Blog, awak simpan gambar ni ya? Nanti satu hari insya Allah,  Tuah dan Saif boleh tengok. Belanja gambar sikit…:))

carrotcube

tuah

ibusaif

abangtuah

Hoho…berjalan la kito sekueknyo…

Hehe..tetiba tajuk gitu,,,boleh rasanya dengan entri kali ni. Kalau ikutkan entri dah tulis 3 minggu lepas tapi terperap dalam telefon. Oleh kerana hari ni saya cuti jadi bolehlah luangkan masa nak update blog. Inipun selepas dah siap mengemas beg, buat kerja rumah dan mandikan Tuah dan Saif.

Sehari 2 ni saya dok membelek tips-tips untuk  uruskan masa untuk wanita bekerjaya dan dalam masa yang sama nak pastikan urusan rumahtangga berjalan lancar. Yang paling penting, ada anak kecil tapi rumah tak macam tongkang pecah okey?? Hehe….

Memang kena akui dah ada ank 2 ni lagi berganda kesibukannya. Rasa macam tak cukup nafas. Saya ni pulak jenis nak buat semua kerja dalam satu masa. Pastu nak siap cepat tapi mesti puas hati.

Nak kata saya dapat buat semua kerja rumah, tak jugak. Kemas rumah wajib tapi kadang-kadang tak vakum. Dan sebab itulah saya memang kena minta tolong my adeng untuk buat. Sebut pasal my adeng saya bersyukur dia jenis yang able buat kerja rumah.

Memasak, membasuh, menyidai kain, basuh bilik air, mop lantai. Tapi mengemas dia kurang sikit. Walaupun selalunya kualiti kerjanya tak menepati piawaian saya tapi kira bolehlah dari tak buat langsung kan? Terima sajalah seadanya…:)

Ok…apa tips-tips yang saya cari ya? Saya cari bila masa mommies lipat kain? Gosok baju tiap-tiap hari atau seminggu sekali? Bab gosok baju serius cakap saya memang malas. Terpaksa sebab nak pakai kan? Memasak tiap-tiap hari ke atau macamana? Dan macam-macam lagilah…

Betulkan…kerja rumah ni tak pernah habis. Macam bakul kain kotor semalam dah kosong tapi hari ni dah penuh semula. Ni kira boleh tahan la sebab ada 4 orang je dalam rumah ni. Itu pun dok mengeluh jugak tak boleh bakul kain tu kosong sehari 2 kiki…memang tak mungkin lah kan?

Okey, selepas Zohor nak gerak ke Kerteh. Adik bongsu akad nikah lepas Maghrib. Dah selesai majlis kat sana nanti balik Pekan pulak sekejap. Pagi Sabtu sambung perjalanan ke Kluang pulak untuk majlis sepupu (anak adik sebelah ummi saya). Hmmm…agak2 penat tak? Tak pelah sekali sekala macam ni.

Jadi sebelum nak berjalan, macam biasa saya bersilat selesaikan semua kerja rumah dulu dari semalam hingga baru ni. Ini pun baju tak basuh lagi. Balik dari  Kluang keluarga saya nak lepak sekejap kat rumah.

Okey, sampai sini dululah entri kali ni. Ni pun menaip sambil riba Saif. Dah merengek-rengek pun.

bakul

Bakul bekalan makanan anak-anak

beg

Beg anak-anak dan ibu 🙂

blender

Nak letak juga gambar blender yang baru dibeli semalam untuk solid food Saif sepanjang 4 hari ni. Blender comel yang senang dibawa ke mana-mana. Nanti saya usahakan entri untuk solid food Saif. 

Jom layan drama ‘3 Days’

Disebabkan keterujaan saya yang masih belum hilang terhadap drama terbaru keluaran SBS ‘3 Days’ ni, jadi saya sangat berbesar hati nak kongsi tentang review drama yang didapati memang menerima banyak pujian dan dikatakan drama Korea yang lain daripada yang lain hehehe…

Sewaktu review ni dibuat saya sudahpun habis menonton kesemua episod secara online. Yelah…nak tunggu kat Channel One Astro memang jenuh la hehe…sekarang, kalau di tv baru dalam 4 episod, kalau tak silap. Tayangannya hanya hari Ahad. Siang, dari pukul 12.30 hingga pukul 3 rasanya untuk 2 episod berturut-turut. Malam ada ulangan, pukul 8.45 malam.

Disebabkan saya tak sabar nak tahu kesudahan drama ni, saya boleh layan drama ni secara maraton hari Sabtu dan ahad lepas. Adalah juga berhenti-henti untuk solat, mandi dan uruskan Tuah dan Saif. Sambil nonton, saya lipat kain dan juga gosok baju. Iron Lady memang kena macam tu kan? Korea Korea juga, kerja-kerja rumah jangan diabaikan kiki.

Memang kebelakangan ni saya banyak tengok drama Korea berbanding drama Melayu. Ok, apa cerita kat Channel One sekarang? Temptation (tengok la juga)…Incarnation of Money (ulangan dah tengok dulu)…The Woman Who Married Thrice ( tak layan sangat)…Angel Eyes (tak layan sebab tak suka sangat heroinnya)…Good Daughter, Hana (tengok sikit je).

Macamana saya boleh terjebak dengan 3 Days ni? Hari Ahad 2 minggu lepas, tak pergi mana-mana, jadi memang saya ngadap tv. Dok tekan-tekan remote, cari rancangan yang menarik sambil nak lipat kain. Sekali baca info ndrama ni. Eh, macam menarik je. Kisah seorang pengawal peribadi Presiden Korea, Han Tae-kyung yang mahu membongkar misteri di sebalik kehilangan Presiden Korea, Lee Dong Hwi pada satu malam ketika berehat di rumah penginapan peribadinya dan kematian bapa Tae-kyung  yang mungkin ada kaitan antara kedua-dua kes ni.  Menarik kan?

Lakonan Park Yoochun sebagai Han Tae Kyung memang berkesan. Ini pertama kali saya tengok lakonannya. Suka pulak saya dengan mamat ni. Saya perasan dalam drama ni, dia tak senyum pun sebab terlalu serius memikir, mencari dan menjejak klu-klu. Kisah cinta pun tak ada sangat. Tak ada sebut “sarang hae” hehe… Cuma adalah dia jatuh cinta dengan polis wanita yang banyak tolong dia dari awal hingga akhir kes, lakonan Park Ha-Sun sebagai Yoon Bo Won. Itu pun dipaparkan dalam episod ke-14 kalau tak silap lah. (maaflah, saya ni pelupa). Dialog dia untuk beritahu dia suka kat perempuan tu pun tak straight to the point. Dia cuma cakap antaranya, jangan senyum-senyum kat lelaki lain. Masa cakap tu pun muka dia serius. Hehe..cute sangat saya rasa.

Memang banyak persoalan yang buat kita tertanya-tanya? Siapa bunuh ayah Tae-kyung? Apa yang ada dalam sampul surat bertulis Confidential 98? Siapa tembak Presiden? Kenapa Ham Bong Soo, ketua Tae-kyung nak bunuh Presiden? Apa sebenarnya peristiwa 1998 yang berlaku di Yangjinri dan telah menyebabkan Presiden rasa kesal? Siapa dalang di sebalik semua ini dan kenapa? Dan satu lagi…rupa-rupanya walaupun berkhidmat di Blue House, ramai juga yang jadi musuh dalam selimut!

Info :
Judul       : Three Days @ 3 Days
Genre      : Aksi, thriller
Penulis    : Kim Eun-hee
Arahan    : Shin Kyung-soo
                     Hong Chak-woo
Siaran     : SBS
Lakonan   : Park Yoochun – Han Tae-kyung
                 Son Hyun-joo – Lee Dong-hwi (Presiden Korea)
                 Park Ha-sun – Yoon Bo-won (Konstabel Polis)
                So Yi-hyun – Lee Cha-young (Ejen SWAT yang berkhidmat di Blue House)
                Choi Won-young – Kim Do-jin (CEO Syarikat Jaesin)
Bilangan episod      : 16

Boleh tonton di http://myasiantv.com/ dengan sari kata Bahasa Inggeris. Kalau boleh sabar, tunggulah kat Channel One. Okey, siapa yang ada rasa teruja tu, selamat menonton!

3days