7 Hari Mencintaiku Memikat Hatiku

Tirai kisah hati Khuzairi dan Mia Adriana dah pun berlabuh Khamis lepas. Dengar ceritanya drama ni paling trending di laman sosial dan dinobatkan sebagai drama nombor 1 paling digemari tahun ni. Saya suka… saya suka… kata Memey Upin Ipin.

Novel ni memang dah ada kat rak buku saya. Beli tahun 2011 siap ada tandatangan penulis lagi,  Siti Rosmizah. Seingat saya tak hadam sangat la cerita ni masa tu. Tapi bila dah keluar drama baru saya baca betul-betul.

Akhirnya ada juga drama yang mengatasi drama Suri Hati Mr Pilot yang bagi saya tak ada apa yang menarik pun. Maaf saya tak tengok sangat. Tak boleh blend dengan lakonan Fattah Amin dan Neelofa. Dah la banyak la sangat guna bahasa Inggeris. Sorry team produksi SHMP. Saya penonton biasa dan saya berhak bagi pendapat kan?

7 hari Mencintaiku ni memang lain  daripada drama popular kebelakangan ni.

Pertama, latar dramanya di kampung. Dapat tengok sawah padi. Rumah kampung yang memang asli tak ada apa-apa pengubahsuaian. Bilik air edisi kampung. Scene duduk atas pangkin. Scene duduk atas tangga rumah. Sukalah. Dah banyak sangat drama berlakon dalam rumah besar. Cerita ni memang bagi satu sisi yang berbeza. Nak-nak lagi opening yang sangat menghijau di sawah padi.

Kedua, pada mulanya saya tengok sebab saya memang suka lakonan Shukri Yahaya. Bagi saya dia melakonkan wataknya dengan ikhlas. Dan saya perasan dia sering suka bawakan kelainan dan penampilan yang berbeza dalam watak yang dibawanya. Dalam ceita ni saya memang melting dengan kebaikan dan kesabaran Khuzairi. Dia anak yang baik kan? Tapi boleh tahan bergegar jugak kan bila dia marah hehe…

Kemudian saya suka dengan watak Zaidi. Seterusnya watak-watak lain seperti Mak Leha, Pak Samad, Helmi, Sophie, Syakila, Buntat dan of course Mia Adriana. Makin bagus dak Siti Saleha ni berlakon. Geram betul tengok kesombongannya. Dan kesian pula bila terpaksa menagih kasih seorang suami.

Ketiga, terselit mesej yang amat berguna untuk masyarakat kita yang semakin luntur dengan kasih sayang dan ikatan kekeluargaan. Ibu yang sangat sayangkan anaknya. Walaupun cara Mak Leha tu salah. Asyik menangkan si Helmi tu je. Ikatan persahabatan antara Khuzairi dan Zaidi. Dek dah lama bersahabat, masing-masing dah memahami perangai masing-masing. Cuma sikit sangat scene Khuzairi yang terkejut bila Zaidi bakal jadi adik iparnya hehe Lakonan Mak Andak pun saya suka. Menonton drama ni seumpama menonton sebuah kisah benar masyarakat. Saya tak nampak Shukri Yahya or Siti Saleha tapi watak yang diaorang bawak.

Kalau ikutkan banyak lagi nak cerita hehe. Setakat ni memang tak boleh move on lagi. Apapun, tahniah kepada seluruh warga kerja 7 Hari Mencintaiku. Tajuk pun simbolik dan tersirat kan.

7harimencintaikuTak boleh nak buat apa..memang suka poster ni. Cantik.

Ini memang betul-betul demam! Gara-gara Descendants of The Sun!

Salam siaran. Dah April pun.

Dan dalam bulan 3 dan 4 ni saya demam. Demam drama Korea yang paling popular dan trending sekarang ini…Descendants of The Sun (DOTS). Seriously, saya memang tak tahu langsung pasal kewujudan drama yang menampilkan heroin Hallju kegemaran saya, Song Hyekyo ini.

Saya tahu pun melalui ofismate saya, yang sama penggemar drama Korea macam saya hehe. Saya memang suka drama Korea sejak zaman Autumn in My Heart tapi tak semua drama yang saya tengok. Saya tapis jugak la. Kalau pelakon favourite saya ada dan jalan ceritanya menarik, memang saya layan la. Contoh macam drama, A Man Who In Loves lakonan hero kegemaran saya, Song Seungheun. Tapi ada jugak drama yang saya tak kenal atau suka pelakonnya tapi disebabkan cerita tu best, saya tengoklah. Contoh, drama The Village-Achiara.

Berbalik pada DOTS ni, ia mengisahkan kisah cinta antara seorang tentera Special Force lakonan Song Joongki sebagai Kapten Yoo Sin Jin/ Big Boss dan Song Hye Kyo sebagai Dr Kang Meo Yeon. Suka sangat masa first time diaorang jumpa. Gaduh-gaduh dulu. Berprasangka. Lepas tu, hati dah mula something. Cute sangat!

Saya start tengok episod 3 atau 4. Masa tu scene Kapten Yoo dan Dr Kang berjalan kat satu pulau yang ada bangkai kapal besar tu. Macam merepek je sebab tentera dengan doktor kot dan time tu pulak kat tempat yang ditugaskan untuk tugasan keamanan? Macamana boleh bersiar-siar begitu. Hehe…Tapi disebabkan saya suka SHK, saya try tengok marathon dari episod 1-4 . Haaa….dah faham jalan cerita dan betapa sweetnya mereka berdua ni, demam terus. Addicted! Tak pernah macam ni kot. Sampaikan wallpaper, handphone, whatsapp, pc kat opis pun saya letak gambar diorang. Bermula daripada situ la saya start google tentang SJK. Mamat ni bila pakai baju biasa, nampak biasa je. Tapi dia nampak sangat manly dengan persalinan tentera tu. Tak cair???

Sekarang dah nak masuk episod 13. Diorang dah balik ke Korea selepas terlibat dalam misi keselamatan di Uruk. Azamnya nak tahan diri dari tengok sehinggalah minggu depan. Tapi tak tahulah. Dah la sekarang ni setiap hari intai IG tengok diorang yang sekarang ni sedang buat promosi kat Hong Kong. Sebagaimana sweet dan kuatnya chemistry diorang dalam drama begitulah kat luar. Sampai peminat harap sangat diorang couple.

Ok…mai saya cerita kenapa la saya suka sangat drama ni yang dah tersenarai dalam K Wave yang betul-betul melanda seluruh dunia. Dulu kan kecoh dengan Oppa Gangnam Style. Sekarang DOTS pulak.

  1. SHK ni memang sentiasa cantik kan? Cantik sangat. Lakonannya sebagai doktor yang tegas, berprinsip, komited dan sanggup buat apa sahaja untuk pesakitnya memang berkesan. SJK ni saya memang saya tak pernah kenal. Saya mula suka dia tapi saya paling suka tengok dia dalam drama haha. Karakter sebagai tentera yang berdisiplin, berkaliber, handsome, smart, berkarisma dan juga sangat komited dengan tugasan menjaga keselamatan negara memang sangat memukau! Tapi dalam masa yang sama dia juga ada sisi humor dan kelakarnya. Ish pendek kata sweet sangat dua orang ni disatukan. Tersengih-sengih tengok momen diorang berdua.

  2. Lagu OSTnya pun best di halwa telinga. Dah siap download pun huhu…Over! (Sambil buat entri ni pun sambil dengar lagu-lagunya).

  3. Jalan cerita yang berbeza. Percintaan antara seorang tentera dan doktor. Rasanya setakat saya layan drama Korea ni, tak ada lagi jalan cerita begini.

  4. Tak ada adegan makan-makan penuh meja yang biasa kelihatan dalam drama Korea. Tak banyak juga adegan makan.

  5. Sound effect yang superb masa adegan tembak-menembak, letupan, bunyi helikopter. Lengkap dengan elemen debar, cemas, manis, dan lucu.

  6. Skripnya yang menarik yang diakui sendiri oleh SJK.

  7. Sinematografi yang sangat cantik! Serius terutama adegan-adegan masa kat Uruk tu.

  8. Team production yang beri segala tenaga sepenuhnya. Kalau tak silap drama ni jalani penggambaran selama 285 hari. Lama kan? Perlukan kekuatan fizikal dan mental bukan? Good job team DOTS. Respect u alls walaupun tak kenal. Apa-apa kerja pun kalau kita buat dengan bersungguh-sungguh mesti hasilkan pulangan yang sangat memeberangsangkan dan kepuasan yang tak boleh digambarkan. Bukan?

  9. Saya paling kagum dengan adegan gempa bumi yang berlaku kat Uruk. Nampak real! Dan disebabkan peristiwa tu Big Boss dan Dr Kang saling jatuh cinta.

  10. Poster drama yang sangat cantik dan meaningful! Rasanya tertumpah perasaan kasih, sayang, cinta dan rindu Big Boss kepada Dr Kang. Perempuan sukakan bila lelaki ambil berat dan pamerkan perasaan sayang tu.

  11. Saya pun sukakan lakonan Jin Goo sebagai Sarjan Seo Dae Young. Karismanya sangat terserlah dalam pakaian tentera.

  12. Cuma satu yang tak berkenan dengan drama Korea sekarang ni. Banyak sangat adegan cium. Rasanya hampir dramanya mesti ada adegan ni. Dah macam cerita Barat dah. Saya lebih suka kalau hero dan heroin pamerkan kasih sayang dengan renungan mata atau pelukan. Tak sesuai nak tengok dengan anak-anak.

    Ok la itu sahaja. Saya memang berharap demam saya ni cepat kebah. Rasanya macam dah dok kat satu dunia lain sebab asyik memikirkan pasal DOTS. Eh entah apa-apa je kan? Huhu.. Dah la tiap2 hari layan OSTnya sama ada dalam kereta ataupun kat opis.

LoveDOTSCantik, kan? Katanya gambar ni diambil oleh salah seorang krew. SJK pun paling suka gambar ni.

DescendedSuka scene ni. Terserlah karismanya.

dots2Antara scene manis yang digemari

Baik buruknya media sosial, kita yang tentukan

Segmen siaran Radio Era yang dikendalikan oleh Sepahtu baru-baru ini agak menarik. Saya selalu begitu. Tidak ‘setia’ pada satu saluran radio sahaja. Saya lebih suka menukar-nukar saluran yang dirasakan ‘enak’ di halwa telinga. Selalunya saluran yang lebih banyak memutarkan lagu ataupun ada topik menarik yang diulas, itulah yang saya pilih. Kalau rasa siaran tersebut agak membosankan, saya akan mula menukar-nukar saluran sehingga bertemu dengan yang berkenan di hati.

Kisahnya, saya tertarik dengan topik yang dibincangkan iaitu ‘Digoda atau Tergoda di Media Sosial’. Tajuk ini adalah rentetan daripada pendedahan tentang 22 sebab remeh pasangan yang berkahwin bercerai. Pasangan ini dikatakan pasangan yang telah berkahwin dalam tempoh 5 tahun ke bawah. Antara sebab yang disenaraikan ialah suami tidak suka makan di dalam kereta, isteri sorokkan kopiah suami kerana tidak mahu suami menghabiskan masa berborak di surau, berebut rancangan televisyen, cemburu pasangan berkawan dengan bekas kekasih dan macam-macam lagi.

Tempoh lima tahun perkahwinan ini adalah tempoh yang dilihat rapuh kerana dalam fasa inilah pasangan berusaha mencari keserasian antara satu sama lain. Fasa bercinta dan berkahwin adalah fasa yang berbeza. Ada orang kata fasa bercinta adalah fantasi dan fasa berumahtangga adalah realiti. Satu punca yang menyebabkan pengantin baharu bermasam muka ini memang melekat dalam fikiran saya. Remeh dan kedengaran kelakar. Si suami memicit dari atas. Si isteri pula memicit dari bawah. Berbeza cara memicit ubat gigi pun boleh menjadi isu.

Menurut statistik perceraian yang dikeluarkan, dalam tempoh enam tahun lalu, sebanyak lebih 274,000 pasangan Islam di Malaysia bercerai. Rekod Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia turut mendedahkan sebanyak 38,035 pasangan bercerai sepanjang tempoh Januari hingga Ogos tahun lalu.

Berdasarkan statistik itu, secara purata sebanyak 156 kes perceraian berlaku setiap hari atau enam kes bagi setiap jam.

Malah, dilaporkan perceraian pasangan Islam dalam tempoh lima tahun lalu juga menunjukkan peningkatan begitu ketara iaitu daripada 43,749 kes pada 2011 kepada 53,870 kes pada 2014, iaitu naik sebanyak 10,121 kes.

Namun, di sebalik semua punca tersebut hakikatnya ada lagi punca yang lebih besar iaitu penggunaan media sosial yang berlebihan sehingga menggugat keharmonian keluarga. Disebabkan ketaksuban itu, ada yang mula berkenalan dengan teman-teman di media sosial sehingga wujud perasaan sayang dan mula merasakan perkahwinan sedia ada bermasalah. Masakan tidak, pasangan di rumah diabaikan dan kurang berkomunikasi tetapi teman di alam siber itu yang lebih diutamakan. Dari pagi membawa ke malam, hanya teman siber yang dihubungi. Masakan hubungan yang hanya bermula dengan teman biasa boleh berubah kepada teman istimewa?

Berbalik kepada topik di Radio Era tadi, seorang pemanggil wanita menceritakan sendiri pengalaman beliau apabila suaminya mula berkenalan dengan seorang wanita lain di facebook. Kebetulan pula, beliau berkongsi akaun laman sosial itu dengan suaminya. Jadi, apa-apa komen di status atau di gambar-gambar yang dimuatnaik dapat dibaca dan dipantau oleh beliau. Beliau mula menyedari apabila ada seorang wanita yang kerap menekan butang like di status-status mereka.

Pada mulanya beliau tidak mengendahkannya dan menganggap itu perkara biasa. Namun, lama-kelamaan, beliau mula berasa sangsi. Lantas beliau mula memeriksa kotak mesej yang rupa-rupanya banyak memaparkan mesej-mesej yang ‘kurang enak’. Akhirnya, si suami mengakui yang di mempunyai hubungan dengan wanita lain. Dipendekkan cerita, mereka berpisah dan bekas suaminya itu berkahwin dengan wanita tersebut. Malangnya, perkahwinan mereka tidak bertahan lama.

Moralnya di sini, hubungan antara suami atau isteri orang ini hanya keseronokan sementara dan tidak berlandaskan ketulusan hanya keasyikan yang seketika. Beliau sempat menasihatkan kepada para pendengar supaya berusahalah untuk tidak menjalinkan hubungan sama ada dengan isteri atau suami orang.

Kisah sebegini sudah terlalu banyak kita dengar. Ini adalah realiti yang berlaku setiap hari. Dalam dunia yang terlalu mendambakan media sosial pada hari ini, gajet telah menjadi benda paling penting dalam hidup. Kehidupan bagaikan tidak sempurna seandainya sehari tidak menjenguk ke laman sosial.

Teringat pula saya kepada pertanyaan yang pernah saya baca di Majalah Remaja ketika berada di sekolah menengah. Pada ketika itu, tiada lagi penggunaan telefon bimbit. ‘Apakah barang yang wajib apabila keluar dari rumah?’ Selalunya soalan itu ditujukan kepada selebriti untuk sesuatu ruangan di dalam majalah tersebut. Antara jawapan yang masih saya ingat adalah kunci rumah, dompet, kad pengenalan, pen ataupun buku catatan.

Tetapi sekiranya soalan itu ditanyakan pada era ini, sudah tentunya jawapannya adalah telefon bimbit. Rasanya majoriti telah menggunakan telefon pintar yang boleh memuatkan pelbagai perisian seperti facebook, youtube, instagram, permainan Candy Crush Soda (yang telah termasuk di dalam iklan baru-baru ini tentang apa yang remaja lakukan sepanjang hari). Pada hari ini, facebook telah menajdi medium penting dalam kehidupan manusia. Aktiviti seharian dirasakan tidak lengkap tanpa membuka facebook.

Di sisi lain, saya melihat banyak juga manfaat yang kita boleh perolehi daripada facebook. Contohnya, peluang untuk kita membantu mereka yang tidak berkemampuan, membantu mereka yang memerlukan rawatan, tips mendidik anak, nasihat, tazkirah ringkas seperti fenomena ‘Ini Rashid’ yang menjadi viral dan perhatian kebelakangan ini.

Rasanya isu penggunaan laman sosial ini sudah banyak diperkatakan oleh pelbagai pihak termasuk cendekiawan dan ulama.

Menggunakan kemudahan yang ada bukan satu kesalahan cuma, sebagai seorang Islam kita perlu meletakkan had penggunaan bagi menyeimbangkan semua urusan dalam aktiviti seharian. Urusan paling penting adalah mendekatkan diri kepada Allah SWT. Sedangkan kita ini dicipta oleh Allah hanya untuk beribadah kepadaNya sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: “Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku.” (Az-Zariyaat 51:56)

Mungkin ada yang mempertikaikan, ‘Aku berwhatsapp tapi aku sembahyang. Tidaklah sampai aku tinggalkan sembahyang.’ Kita tidak menafikan semua itu. Namun, kalau dihitung berapa banyak masa yang kita peruntukkan untuk gajet berbanding dengan masa menghadap Allah? Itupun selalu kita amalkan, telefon diletakkan di tepi sejadah. Habis sahaja salam akhir, telefon itulah yang kita capai dahulu. Lebih-lebih lagi apabila telinga kita menangkap bunyi ton menandakan ada mesej baharu yang masuk.

Selalu kan kita mendengar orang memberi alasan tidak sempat membaca al-Quran ataupun menunaikan solat sunat. Namun, ada pula masa untuk menskroll segala status yang terpampang di wall facebook. Itupun sudah memakan masa berapa lama? Kemudian, apabila ada status atau gambar yang menarik, kita pun menekan butang ‘ like’.

Selain itu, memberi perhatian kepada keluarga adalah tanggungjawab kita terutama memperuntukkan masa berkualiti dengan anak-anak. Tips mendisiplinkan diri untuk tidak menggunakan telefon bimbit atau sebarang gajet dari pukul 6 petang hingga 10 malam adalah satu kaedah terbaik yang boleh kita praktikkan. Saya sudah mencuba tetapi mungkin agak payah di awalnya kerana kebiasaan yang sudah sebati. Usaha ini masih berterusan apatah lagi anak-anak saya sekarang memang pantang melihat saya memegang telefon, mereka juga berebut-rebut hendak menggunakannya.

Saya cuba juga dengan membuang perisian YouTube. Saya terkesima baru-baru ini kerana ada juga video berbentuk animasi tetapi memaparkan adegan yang sama sekali tidak sesuai dengan kanak-kanak. Sekarang telefon hanya untuk menonton video gelagat mereka sendiri yang saya simpan sebagai kenang-kenangan.

Setakat ini, cara ini berjaya tetapi bimbang pula kerana anak makin membesar dan kalau mengikut kepada pengalaman kawan-kawan, anak mereka sendiri sudah pandai memuatnaik perisian yang mereka mahukan di Play Store.

Begitu juga dengan urusan kita dengan masyarakat. Manusia secara fitrah, perlu kepada hidup bermasyarakat dan berkelompok kerana setiap orang harus saling memerlukan di antara satu sama lain dalam menjalani kehidupan. Tidak  mungkin seorang manusia boleh hidup seorang diri tanpa perlu berurusan dengan orang lain selama dia tinggal dalam sebuah komuniti.

Jiran adalah orang paling hampir untuk kita minta bantuan ketika berlaku kesusahan. Oleh sebab itu, Islam amat menganjurkan supaya umatnya berbuat baik kepada jiran tetangga seperti menziarahi jiran yang sakit, menghadiri jemputan perkahwinan atau apa-apa majlis yang sesuai, membantu ketika berlaku kematian, meraikan kegembiraan bersama-sama, berkongsi kesedihan dan sebagainya.

Pernah dengar tagline yang selalu digunakan oleh Allahyarham Aziz Desa dalam segmen Malaysia Hari Ini suatu ketika dahulu? ‘Yang jauh kita dekat-dekatkan, yang dekat kita mesra-mesrakan’? Nampaknya, dalam dunia hari ini, yang dekat itulah yang semakin renggang dan jauh kerana perhatian dilebihkan kepada yang jauh yang wujud di alam maya.

Di mana-mana sahaja sekarang ini, terutama di tempat makan. Telefon bimbitlah yang menjadi agen komunikasi. Berjumpa untuk tujuan berbual-bual tetapi tumpuannya lebih kepada alat perhubungan canggih itu, bukan sosok yang berada di hadapan mata.

Baik buruknya penggunaan media sosial, segala-galanya tertakluk kepada tapisan yang ada di dalam diri kita. Kawalan diri itu memang perlu ada kerana hidup kita bukan untuk disia-siakan begitu sahaja. Tanggungjawab yang dipikul perlu dilunaskan. Kita tidak mampu menolak kecanggihan teknologi yang dibekalkan kepada generasi hari ini. Yang mampu kita lakukan adalah membuat pertimbangan dan pertimbangan itu ada pada diri kita.

Editor.

Berbeza dengan bersebab

Ini adalah artikel yang saya tulis. Saya mahu abadikan di sini untuk bacaan umum. Mungkin ruangan yang saya gunakan sebelum ini agak terhad.

Pernah suatu hari dalam kelas Bahasa Inggeris yang saya hadiri bagi melengkapkan jam kredit pengajian bagi mata pelajaran pilihan di tahun 2, pensyarah Puan Zuraidah meminta kami mengadakan sebuah diskusi ringkas mengenai kewajaran menghantar ibu bapa ke rumah orang-orang tua.

Seramai 15 orang yang berada di dalam kelas tersebut, hanya saya seorang yang melontarkan pendapat yang berbeza. Saya bukan memilih untuk menjadi popular tetapi jawapan itu memang lahir spontan dari pemikiran saya dan terus saya lontarkan dalam ayat Bahasa Inggeris yang tidak sempurna namun masih difahami oleh Puan Zuraidah dan kawan-kawan.

Puan Zuraidah seakan terdiam seketika, berfikir apabila mendengar saya menyatakan yang saya bersetuju ibu bapa dihantar ke rumah orang tua sekiranya mereka mempunyai alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

Alasan saya, jika ia merupakan permintaan ibu bapa itu sendiri untuk berada di sana, tidak salah kalau permintaan mereka dipenuhi. Sekurang-kurangnya di sana mereka mempunyai kawan-kawan sebaya dan boleh sama-sama belajar ilmu agama.

Saya memilih pandangan tersebut kerana melihat dari sudut pandang yang berbeza. Maksud saya, bukan menghantar kerana tidak mampu menjaga kedua orang tua. Lantaran disebabkan kesibukan atau tidak sanggup menjaga kedua orang tua yang dirasa banyak kerenah dan menyusahkan. Tetapi mahu mereka menikmati kehidupan yang masih bersisa bersama teman-teman yang mempunyai aliran rasa yang sama dengan mereka.

Di samping boleh memanfaatkan masa dengan membaca al-Quran, berzikir dan menunaikan solat sama ada wajib atau sunat dalam keadaan yang tenang tanpa gangguan yang mungkin datang dari bunyi televisyen, tangisan cucu mahupun kerja-kerja rumah yang tidak pernah habis.

Yayasan Al-Jenderami yang bertempat di Jenderam Hilir, Dengkil contohnya, telah menyediakan penginapan khas kepada warga emas terutama kaum ibu bagi mendalami ilmu agama. Kompleks Warga Emas tersebut bukannya sebuah pusat penjagaan tetapi lebih kepada pusat pengajian tradisional ala-ala pondok. Di situlah para ibu menambah ilmu fardhu ain, solat berjemaah dan membaca al-Quran dalam suasana yang kondusif.

Malah, menurut statistik yang dikeluarkan pada tahun 2013 oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat, terdapat 1,116 pusat jagan orang tua di seluruh Malaysia. 629 buah merupakan pusat jagaan harian. Manakala 487 buah adalah rumah kediaman. Kewujudan pusat penjagaan ini signifikan dengan cara kehidupan masyarakat pada hari ini.

Tuntutan kerja dan taraf hidup yang semakin tinggi sekarang menyebabkan ada anak-anak yang tidak mampu menjaga ibu bapa di rumah. Oleh sebab itu, mereka mengambil inisiatif menghantar ibu bapa ke rumah jagaan harian. Ada juga ibu bapa yang sudah tidak mampu mengurus diri sendiri dan perlu kepada perhatian sepanjang masa.

Selain itu, ada juga ibu atau bapa yang tinggal bersendirian di rumah atau di kampung dan dibimbangi oleh anak-anak untuk mengurus kehidupan seharian. Jadi, ibu atau bapa ini akan bergilir-gilir tinggal di rumah anak-anaknya. Namun, sudah pastinya mereka kesunyian apabila anak-anak keluar bekerja awal pagi dan pulang lewat petang.

Pada saya, ibu bapa kita sepatutnya tidak kita sibukkan lagi dengan hal-hal duniawi kita. Meminta mereka menjaga anak-anak kita dengan bayaran tertentu walaupun kita tahu ada juga ibu bapa yang sanggup berbuat demikian kerana tidak mahu cucu mereka diasuh oleh orang asing.

Teringat pula saya kisah seorang wanita yang saya kenali terpaksa memendam perasaan dengan ibu mertuanya. Ibu mertuanya berkeras tidak membenarkan cucunya dihantar ke pusat asuhan anak-anak kerana khuatir dengan pelbagai kes penderaan dan kecuaian pengasuh.

Dan suami yang taat kepada ibu, hanya akur dengan tidak membenarkan permintaan sang isteri yang mahu anaknya sekurang-kurangnya dapat mempelajari sesuatu di tadika, meluaskan pergaulannya dan menyertai aktiviti untuk meningkatkan kemahiran motor halus dan kasarnya. Itu antara salah satu kisah kehidupan yang pelbagai rencam.

Walau bagaimanapun, saya sedar setiap daripada kita menghadapi laluan perjalanan kehidupan yang berlainan. Ada yang hidup berkeluarga, tetapi terpaksa pula meminta bantuan ibu menjaga anak mereka kerana tidak mempunyai kenderaan yang selesa untuk menghantar dan mengambil anak. Ada juga yang disebabkan masalah kesihatan anak yang memerlukan perhatian intensif daripada ahli keluarga. Ada juga yang tidak berkemampuan membayar yuran bulanan pusat asuhan dan bermacam lagi corat-coret yang Allah SWT anugerahkan kepada manusia.

Saya kira niat kita adalah paling penting. Sekiranya niat kita baik mahu memberikan yang terbaik, saya tidak melihat menghantar ibu bapa ke rumah jagaan orang tua dalam bentuk jagaan harian sebagai satu kesalahan yang besar dan patut diperlekehkan.

Hakikatnya banyak faktor yang perlu dilihat dalam keadaan masyarakat kita hari ini. Kita perlu mengambil kira faktor keselamatan, kesihatan dan juga sosial mereka. Biarkanlah mereka melalui kehidupan dengan ceria dan bahagia. Bukan dihadapkan dengan masalah-masalah kita yang mereka telah hadapi bertahun-tahun dahulu.

Jangan salah anggap yang saya menyokong untuk menghantar ibu bapa ke rumah jagaan orang-orang tua. Bagi saya, daripada ibu atau bapa kita hanya duduk di rumah dengan hanya menonton drama demi drama dari pagi hingga ke petang, lebih baik sekiranya kita peruntukkan sedikit wang untuk ibu bapa kita mendalami ilmu akhirat. Selain memperolehi ilmu baharu, masa mereka juga terluang dengan aktivit-aktiviti yang bermanfaat.

Ini juga merupakan antara cara berbakti kepada ibu bapa. Selain daripada kasih sayang dan perhatian, mereka juga masih memerlukan bimbingan agama untuk bekalan akhirat.

Dahulu, tidak pernah terdetik di hati saya untuk mengaitkan sesi perbincangan tersebut dengan ibu bapa saya sendiri kerana saya sendiri tidak akan sanggup menghantar mereka  ke sana. Saya kira, ketika itu pendapat saya itu kosong daripada naluri keibuan berbanding sekarang.

Namun, kalau menganggap ibu bapa sebagai beban lalu untuk ‘meringankan’ beban mereka, mereka menjauhkan ibu bapa sendiri daripada kehidupan sendiri. Langsung tidak menjenguk dan bertanya khabar. Itu pasti akan membuatkan hati saya terusik.

Mungkin ramai yang akan menyalahkan kerana sanggup menghantar ibu bapa ke rumah penjagaan orang tua. Lumrahnya, ramai manusia yang mengata sedang mereka sendiri tidak memahami apa yang kita hadapi sebenarnya.

Namun, kalau untuk kebaikan mereka, kita fikir-fikirkanlah dan timbang tara mana yang terbaik. Harapnya hati mereka senang hati dan gembira dengan apa yang kita lakukan untuk mereka.

Firman Allah SWT: “Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukanNya dengan apa jua. Dan berbuat baiklah kepada orang tua.” (an-Nisa’ 4:36)

Saya sentiasa berdoa agar saya tidak menjadi seorang tua yang kesepian kelak. Ini hanya pandangan peribadi saya.

Hakikatnya, kehidupan yang Allah aturkan untuk kita sudah mengikut jalur ketentuanNya. Skrip dan jalan ceritanya sudah disediakan, kita hanya ‘pelakon’nya.

Ramadhan 2015. Alhamdulillah

Assalamualaikum…

Fuh! Entri pertama tahun ni? Teruknya dan malasnya saya. Maafkan saya, blog kerana sudah terlalu lama mengabaikan kamu. Kalau ikutkan ada 2 entri dah tulis tapi separuh jalan huhuhu…

Okay, masih sempat lagi untuk ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Kareem 1426H. Sekejap saja masa berlalu. Hari ni dah menjengah 5 Ramadhan.

Dalam 4 hari ni alhamdulillah saya dan my adeng masih berjaya memasak untuk hidangan berbuka puasa. Hari pertama puasa memang best. Disebabkan my adeng tak kerja, jagakan Tuah yang demam dan saya pulak sampai lambat dalam pukul 6.30 petang, nak tau… my adeng dah siap masak! Bukan tu saja siap buat bubur durian. Ya Allah!!!Terima kasihlah, sayang. Awak selalu buat saya terharu!

Hari ke-2 beli sikit-sikit kuih dan ikan bakar. Hari ke-3 goreng sayur dan ikan. Hari semalam, dengan rajinnya tiba-tiba dalam pukul 4 saya masuk dapur terus sediakan bahan nak masak nasik ayam. Dah lama tak buat. Takut jugaklah tak menjadi. saya ni bukannya expert sangat bab-bab memasak ni. Sebab bahan-bahan asas dah ada. Cuma mintak my adeng belikan tomato, cili merah, daun salad. Sekejap saja sebenarnya. Cuma banyak sangat iklan. Dengan saif nak menyusunya hehe. Nak mandikan diaorang 2 beradik lagi. Tapi, apapun, rasa puas hati bila semua dah siap dan dihidangkan atas meja. Alhamdulillah.

p.s. Ayam tu nampak saja hitam tapi bukan hangus. Bahan-bahannya kicap manis, sos tiram dan sedikit garam. Tak pahit dan rasanya nice.

nasik

 

Dia semakin dewasa

Assalamualaikum…

Tuah Eid Fahri, permata hati saya ini sudah menginjak dewasa. Alhamdulillah, tahun hadapan umurnya dah menganjak 4 tahun. Melihat dia bermain, melompat, berguling, berkata-kata seakan tidak percaya dialah cahaya hati yang saya lahirkan 3 tahun lalu. Allahuakbar! Benarlah, Allah menguji hamba-Nya mengikut kemampuan hamba-Nya. Meskipun kami masih perlu menghadiri temujanji-temujanji di HUKM, tapi kami sedar ujian ini untuk menguji kesabaran kami suami isteri.

Daripada temujanji yang sangat kerap dulu, kini dah makin berkurangan. Cuma masih perlu jalani pemeriksaan telinga, mata dan fisioterapi pertuturan. Kalau ikutkan ujian telinganya dah tak ada masalah tapi disebabkan speech therapist tengok dia lambat sikit perkembangan pertuturannya, jadi kenalah rujuk kepada klinik telinga HUKM. Kan telinga dan pertuturan mempunyai kaitan yang sangat rapat. Apa yang dia dengar itulah yang dia tuturkan. So far, pendengaran dia ok tapi semalam doktor kata masih ada cairan/lendir di belakang telinganya sebab pemeriksaan telinga kanan Tuah tak berapa cantik. Jadi, kena ulang lagi pemeriksaan bulan 2 nanti. Saya berdoa supaya tidak ada apa-apa yang serius.

Sekarang Tuah dah mula pakai cermin mata sebab dia rabun dekat. Mula-mula susah la sebab dia asyik cakap tak nak, tak nak. My adeng yang banyak main peranan. Alhamdulillah, dia dah boleh pakai seharian dari pagi sampai petang. Sampai ada masa tak nak tanggal pulak hehe…

Kalau ikutkan, pertuturannya  semakin hari semakin baik. Makin banyak perkataan yang dia cakap. Walaupun ada pelat dan ada juga sesetengah perkataan yang tak jelas apa yang dia maksudkan tapi saya rasa perkembangannya sangat bagus.

Anak ini sedang melalui frasa kanak-kanak yang saya harap sangat menyeronokkan walaupun adakalanya saya dan my adeng terlepas tahap kesabaran lantas menaikkan suara dan memarahinya. Ya, kadang kala kerenah dan lakunya menguji kesabaran. Lazimnya kami mahu mempraktikkan kaedah berlembut tetapi sering saja kesabaran kami diuji apabila arahan diberikan tidak dipatuhi. Lantas meninggilah suara menolak segala pendekatan yang kami mahu praktikkan…(hehe ayat jiwang sikit)

Kamulah anugerah terindah buat ibu dan ayah. Semoga menjadi anak soleh, sayang. Berbakti untuk agama, bangsa dan negara.

* Gambar tak ada sebab dia susah nak beri pose menarik kalau saya yang ambil gambar.

Cuci Lumut Kat Blog Hehe….

Kalau ikutkan ada 2 entri saya nak upload kat blog. Masa tu taip kat ipad ingatkan dah upload sekali tengok takde. Kecewa la sebab teruja nak update blog tapi tetiba jadi macam tu. Geram pun ada. Sebab tu kadang-kadang malas je nak update. Padahal banyak je story yang boleh dikongsi. Okey…yang terbaharu dalam hidup saya….

1) Alhamdulillah…cerpen yang saya hantar untuk kompilasi dalam Kapsul Nurani dah diterbitkan sempena Pesta Buku Antarabangsa 2014 lepas. Merasa la ada buku sendiri walaupun kongsi dengan 49 penulis lain. Satu pencapaian untuk saya. 🙂 Terima kasih kepada Puan Zalila Isa yang dah berjaya paksa saya untuk hantar juga tulisan tu. Dia memang banyak memberi inspirasi. Thanks, ya?

kapsulnuraniInilah bukunya!!!

2) Syukur alhamdulillah…new born baby lahir 27 April lepas. Boy lagi, 🙂 kawan  Tuah. Tapi, kali ni tak bagi nama Jebat, ya? Tak tahu la saya tak suka sangat nama Jebat. Dia lahir 3 minggu lebih awal dari tarikh jangkaan. Kalau ikutkan doktor memang bagi tarikh 29 April untuk saya bersalin. Doktor advise saya bersalin operate jugak sebab kelahiran pertama dulu terlalu awal. 27 minggu masa Tuah dulu…rahim tak bersedia lagi sebenarnya. Kiranya rahim tak cukup matang untuk dibedah so ada risiko kalau saya pilih untuk bersalin normal. Doktor kata berkemungkinan jahitan dalam tu tertetas masa meneran dan sebabkan bayi lemas. Jadi, bila bincang dengan my adeng kitaorang setuju nak operate jugak kali ni. Entah la…saya takut jugak nak bersalin normal. Antara yakin dengan tak masa beritahu kat doktor hari tu. Tawakal je…Saya beritahu doktor saya tak nak bersalin 29hb tu nak jugak bersalin bulan 5. Sebab pertama, saya dah set baby ni lahir bulan 5 dan sebab kedua, saya suka nombor 5. Tapi yelah, perancangan Allah jugalah yang terbaik.

Hari Sabtu tu, saya siap mengemas rumah, cuci bilik air sebab prepare ummi ngan mak mertua nak datang nanti. Tak nak la rumah bersepah-sepah. Petang tu, pergi jalan ke Mines pulak. Cari barang-barang dapur yang dah habis. Masa tu, bila ingat balik memang saya dah rasa lain macam. Kalau ikutkan hari Jumaat tu pun dah rasa macam tak larat sangat. Sampai tak jadi saya nak pergi Pesta Buku padahal dah sampai kat Jalan Ipoh. Tak berani nak menapak sorang-sorang ke PWTC. Pagi Ahad tu, bangun macam biasa…lepas Subuh baring-baring. Tuah pulak start demam. Masa saya duduk tengok Tuah, rasa ada banyak cecair keluar dari bawah. Saya dah rasa cuak. Memang baru saja baca tentang tanda-tanda bersalin. Kalau air ketuban pecah mesti lepas tu ada rasa sakit tapi saya langsung tak rasa sakit. Saya relaks dulu takut saya terkencing. Dah cuci duduk lagi dekat Tuah. Dah la risaukan keadaan Tuah. Harap sangat saya tak perlu ke hospital. Tak nak tinggalkan Tuah dalam keadaan dia tak sihat macam tu. Tapi bila cecair tu keluar lagi banyak saya dah nak start menangis. My adeng pulak keluar cari sarapan. Mulut berdoa lagi..tak nak pergi hospital. Dah makin lama makin banyak sampai kena pakai pad, saya call my adeng. Dia kata, dia baru nak pegi cuci motor. Dia ajak pergi hospital. Saya pun start packing barang saya. Nasib baik barang baby dah pack awal-awal. Tapi dalam hati tak berhenti-henti doa, tak nak kena warded.

Panjang cite kali ni hehe….tak abis lagi nih. Sempat sarapan nasi lemak dulu. Call adik mintak dia jagakan Tuah. Nasib baik dia tak ada apa-apa plan hari minggu tu. Tunggu dia sampai baru saya ngan my adeng pergi HUKM. Terus ke kecemasan O&G. Sekejap je prosesnya dan akhirnya memang saya kena bersalin jugak aritu. Terkejut. Doktor tanya kenapa? Bukan ke puan nak operate? Betul…tapi bukan secepat ni saya jawab. Jadi impian saya nak lahirkan baby bulan 5 tak kesampaian. Saya dibawak ke wad. Katanya pukul 3 tapi mungkin sebab nak call doktor dan sediakan bilik bedah so lepas Asar baru saya ditolak ke bilik bedah.

Bersambung…

Kena sambung nanti…dalam pantang ni cepat pening mengadap huruf-huruf ni. Nak rehat sekejap. Baby pun dah nak susu tu.