Penghujung 2014…banyak cerita tak kemaskini

Assalamualaikum cik blog! dan kepada pembaca-pembaca yang tersinggah blog berabuk saya ni :))

Sekejap benar masa berlalu tahun ni. Dah sampai penghujung tahun pun. Hari ni saya paksa diri juga untuk kemaskini blog ni. Kalau ikutkan banyak cerita yang boleh diceritakan tapi rasanya bukak blog ni pun dah lama saya tak buat. Kenapa, ye? Betullah… duduk rumah memang banyak kerja nak buat. tapi rasanya lepas Isyak dah agak lapang tapi masa tu jugalah si kenit, Saif nak menyusu dan selalunya memang saya terus terlelap dengan dia huhu…salahkan diri sendiri ok? Ni pun saya menaip di opis, time rehat Jumaat yang panjang. Takde mood pulak nak keluar jalan-jalan hari ni.

Ok…saya buat numbering la supaya saya tak terbabas nak bercerita. Saya ni mudah lupa. Jom tengok!

1. Bulan lepas, kitaorang anak beranak kena sakit mata. Bermula dengan Saif, pastu saya dan akhir sekali my adeng. Alhamdulillah, Tuah tak berjangkit sekali. Bayangkan, bulan 11 tu berapa hari saya kerja. Mula-mula cuti sebab jaga Saif lebih kurang seminggu. Pastu mc pulak 7 hari. Baru saya tahu betapa sakitnya sakit mata. Disebabkan saya rujuk dengan doktor pakar mata, (Klinik Mesra, Pusat Pakar Mata Bangi & Klinik Perubatan Umum, Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi) memang ‘tebal’ sikit la duit yang keluar tu. Pemeriksaan pertama saya dan Saif sekali gus, kena RM380.00. Dengan ubat 10 jenis dan suntikan untuk saya. Fuh! Nasib baik my adeng ada cash banyak tu masa tu. Telan air liur saya. Kali kedua pergi, sebab doktor nak tengok semula mata saya. Caj dalam RM100. Itupun doktor nak cucuk lagi saya yang tak nak. Dia kata takpe kalau tak nak, pilihan atas saya. Memang tak la sebab saya boleh terfikir hari tu cucuk tak baik jugak sakit mata saya. Boleh gitu? Kiki…Tambah ubat lagi dan kali ni ubat-ubat ni memang serasi dengan saya. Time my adeng, dia refer kat Klinik Kesihatan saja. Bengkok le kalau nak pergi situ lagi  walaupun sebenarnya puas hati dengan cara doktor tu check kita. Masa tengah bulan kot…Ok…kalau ada sesiapa ada masalah mata dan berhampiran dengan BBB, boleh lah ke situ. Sederet dengan SenHeng.

2. Hujung bulan 11, sibuk pulak  dengan kenduri menyambut menantu adik bongsu saya yang nikah hujung bulan 10 hari tu. Masa tu pun sakit mata saya tak sepenuhnya lagi. Bercermin mata hitamlah saya tapi sekejap-sekejap sebab rimas hehe..Pertama kali saya buat lauk pengantin dengan kakak ipar dan adik-adik perempuan. Hahaha…tak susah pun sebab menu ringkas. Adik bongsu saya penggemar tegar telur jadi menunya adalah…telur goreng pedas! Pelik tak? Daripada kitaorang masak lauk yang dia tak suka, baik kitaorang ikut kegemaran dia walaupun tak pernah dibuat orang. Selain tu, udang galah masak halia dan sayur campur. Yang bestnya..semua lauk habissss…Time kenduri ni nasib baik Saif tak meragam. Good boy anak ibu. Tuah pun bukan main seronok bermain-main.

3. Minggu lepas, Hari Keluarga opis saya kat A Famosa Resort, Melaka. Mula-mula saya tak nak join sebab pilihan lokasi kat PD. Tapi, bila tahu kat A Famosa terus saya nak pergi sebab nak bawak Tuah. Dia tak pernah lagi pegi theme park. So far, ok lah Hari Keluarga kali ni. Cuma, makan masa untuk pergi makan dan theme park.

4. Esok, Hari Keluarga Team KBS, opis my adeng kat Marina Watrerfront, Putrajaya. Acara berlangsung lebih kurang pukul 9 pagi – 1 tengahari.  Pertama kali nak join program dengan YB KJ ni hehe….

5. Owh…hari tu, saya kata nak cerita tentang Saif yang dah start makan. Sekarang, memang tiap-tiap pagi gigih saya masakkan bubur untuk dia. Pastu masukkan puri yang saya bekukan dalam peti ais. Bersemangat sebab Saif jenis yang tak memilih dan berselera makan berbanding Tuah dulu. Dah macam-macam jenis puri sayur dan buah yang saya buat dia dah makan. Antaranya, puri brokoli, lobak merah, keledek, epal, plum, kentang, kurma, avocado dan labu. Makanan dia kat taska pun dah bertambah amaunnya. Alhamdulillah…harap-harap berkekalan sampai dia besar. Setakat ni memang saya akan usahakan dia makan air tangan saya. Cuma hari tu, hari kenduri tu tak sempat nak masak dan kebetulan takde makanan yang sesuai boleh dibuat puri, saya beri dia makan biskut Milna yang dicairkan. Kat Melaka malam pertama tu makan makanan rumah lagi sebab bekal bubur campur puri brokoli dan keju. Saya buat 2 bekas. Satu makan masa kat rumah, satu lagi masa makan malam bertemakan Arabian Night hehe…

Ok, Cik Blog, awak simpan gambar ni ya? Nanti satu hari insya Allah,  Tuah dan Saif boleh tengok. Belanja gambar sikit…:))

carrotcube

tuah

ibusaif

abangtuah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s