Entri bulan puasa

Sekejap saja kan? Dah hari ke-7 pun hari ni kita berpuasa kan? Tu la…siapa yang boleh puasa tapi tak nak puasa memang rugi. Masa sekejap saja bergerak sekarang ni. Kalau kita penuhkan dengan aktiviti yang berfaedah seperti baca Al-Quran dan buat sesuatu yang kita enjoy macam tulis blog…sedar tak sedar dah petang kan? Itu kalau waktu cuti la.

Alhamdulillah…so far setiap hari kami makan makanan rumah. Maksudnya masaklah hehehehe..hari pertama dan kedua saya yang masak. Hari seterusnya my adeng yang masak. Arini saya masak semula. Rajin ibu Tuah bulan-bulan puasa ni kan? Yela…rasa macam tak best pulak kalau beli lauk kat luar. Buat masa ni kita orang bertahan lagi. Cuma beli air yang teringin nak minum macam air kelapa dan kuih muih. Tak sempat lagi Ibu Tuah nak adun kuih (alasan klise) hehehehe…

Suasana time bulan puasa memang nyaman dan sejuk je. Kebetulan hari Sabtu dan Ahad hari tu memang sejuk je. Bayangkanlah mandi pagi boleh menggigil walaupun masa tu dah pukul 10 pagi. Cuma….time pergi keja dan bali, kerja masya Allah jalan jammed luar biasa rasanya walaupun keluar lebih awal dari sebelum ni. Memang dugaan betul. Bayangkanlah saya keluar rumah pukul 6.30 pagi dan sampai opis pukul 8 pagi. Huhuhu….petang pulak 4.30 pecut dari opis sampai rumah pukul 6 petang.

Hari ni saya berbuka dengan Tuah sajalah sebab my adeng ada majlis berbuka di pejabatnya. Tak tau nak masak ke tak…sama ada makan tom yam semalam atau masak ikan goreng sambal. Hmmm..tengok pukul berapa sampai rumah nanti.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s