Saya dan Awak Satu

Saya : Awaaaak…saya teringin nak dapat sejambak bunga masa hari lahir saya. (Sambil memberikan senyuman paling manis dan jelita)

Awak : (Tersengih-sengih macam kerang busuk) Ala, bunga bukan boleh makan pun? Saya belikan awak makanan nak tak?

Saya : Tak mao, tak mao. Nak bunga jugak. Memang la bunga tu tak leh makan tapi kawan-kawan saya selalu dapat bunga bila birthday, anniversary. Saya teringin la jugak nak rasa feel camtu.

Awak : Awak ni..suka bandingkan diri awak dengan orang lain. Apa la yang best sangat dapat bunga tu? Lama-lama bunga tu layu jugak nanti.

Saya : Huhuhu..awak memang tak romantik!

Awak : Romantik, mantik. Saya suka tengok awak kenyang makan daripada senyum lebar, hidung kembang masa dapat bunga tu. Lagi satu, nanti awak riyak.

Saya : Eh, kenapa pulak?

Awak : Yalah, bila dah dapat bunga satu opis tau. Dok usik-usik awak. Pompuan, kalau dah kena usik rasa bangga. Oh, cik abang akulah orang paling romantik di alam fana cinta ni.

Saya : (Merungut dalam hati) Kalau dah tak nak bagi tu, macam-macam alasan dia buat.

Pernah mengalami situasi ini? Betul ke lelaki ni romantik sebelum kawin je? Bila dah kawin, hari lahir kita pun tak ingat. Dan…lelaki yang belikan hadiah bunga untuk isteri tu, memang dia  dengan penuh rasa cinta menghadiahkan bunga tu sebagai lambang cintanya atau didesak macam cita kat atas tadi? Hehehe..sekadar melihat keadaan sekeliling saya dan soalan yang sering datang dalam fikiran saya?

2 thoughts on “Saya dan Awak Satu

  1. I like this entry indeed. For me, kesanggupan menerima pasangan kita seadanya adalah yg sebaik-baiknya. Kalau betul mengharapkan bunga.. tidak semestinya dihantar ke ofis. Ianya sudah semacam ingin menunjukkan kpd rakan-rakan sekerja bahawa how lucky i am having such of romantic husband like him..goshhh.. this is embrassing. Kalau betul nak buat mcm tu..let all the husband did it because they want it that way.. if we ask them to do it like what we want to..rasanya dia akan do that just because he wanted to satisfy our desire and dream.

    For me.. being romantic is not only giving us flower during our special day but the most important things is the remembrance through out the time we spending together. Lets say.. bawa kiter jalan-jalan, belikan barang yang kita suka, meringankan tulang di rumah, and paling penting..he is always by my side whenever i need him in any situation. Making me laugh and always giving his hand whenever i need a favor.

    Anyway.. it just my 2 cents opinion.

  2. ilhamfatihah says:

    Like ur comment! Biar la tak romantik pun tapi jangan tak romantik langsung la. Nanti kaku lak suasana hehehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s