Saad Fikir Tentang Rekod 852 Hari Umar

Dr. Ismail kata khalifah Bani Umaiyyah ke-8, Umar bin Abdul Aziz diibaratkan sebagai penyambung kepada legasi Khulafa’ Ar-Rasyidin. Beliau diiktiraf sebagai Khulafa’ Ar-Rasyidin ke-5 bukan kerana beliau adalah cicit kepada Saidina Umar bin al-Khattab tetapi kerana sikap, kaedah dan pendekatan pemerintahan yang menyamai Khulafa’ Ar-Rasyidin.  Saad rasa kagum dengan kenyataan tersebut. Dia menadah telinga mahu menelan semua maklumat yang dilontarkan oleh pensyarah yang berkaca mata bulat dan penuh uban di kepala itu. Lelaki berusia dalam anggaran 50-an itu tampak agak ringkas dengan kemeja lengan pendek berwarna putih berjalur  halus kuning cair dan seluar slack berwarna coklat gelap. Seorang doktor falsafah tetapi cukup sempoi, bak kata kawan-kawan sekuliahnya. Buku-buku dan kertas-kertas di bilik pejabatnya setinggi siling. Tidak tersusun dan berterabur merata-rata tempat tetapi bila ditebak dengan macam-macam soalan tentang sejarah zaman  pemerintahan khalifah hingga Kerajaan Uthmaniyyah dia mampu menjawabnya dengan tenang, difahami dengan fakta serta bukti yang kukuh. Apa yang paling  membuatkan Saad terlopong ialah dia boleh bercerita tentang sejarah yang telah berlaku beratus-ratus tahun itu seperti seorang ibu menceritakan kisah Pak Pandir kepada anaknya. Macam kita tengok drama, tengok filem, kata Talib, kawan baik Saad.

Khalifah Umar bin Abdul Aziz amat berhati-hati dengan harta rakyat. Kisah yang popular ialah di mana Khalifah Umar  telah menyediakan dua lilin di rumahnya. Pernah suatu ketika anaknya datang menemuinya, beliau bertanya terlebih dahulu sama ada urusan peribadi atau urusan kerajaan. Sekiranya urusan keluarga, beliau akan memadamkan lilin yang digunakan untuk menyelesaikan urusan-urusan kerajaan. Malah pada zaman pemerintahan beliau, rakyat hidup senang-lenang sehinggakan Baitulmal penuh dengan harta zakat kerana tidak ada lagi golongan yang layak menerima bantuan zakat. Beliau telah berjaya melakukan perubahan dalam sistem pemerintahan yang diwarisi daripada khalifah sebelumnya dalam tempoh 852 hari memegang tampuk pemerintahan.

Betapa hebat dan amanahnya khalifah ini. Masih adakah pemimpin seperti Khalifah Umar bin Abdul Aziz pada zaman ini? Atau benar-benarkah wujud penjawat awam atau swasta yang amanah dalam melaksanakan tugasan harian ataupun amanah dalam penggunaan harta pejabat? Syarahan Dr Ismail sentiasa bermain-main dalam kotak ingatan Saad. Sedang dia terus dilambakkan dengan berita-berita penyelewengan yang dilakukan oleh orang atasan dan orang bawahan di zaman yang digelar era langit terbuka ini.  Saad sedih dalam diam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s